Jan Wisse Automatisering BV
Product ervaring

Door mijn carriere heen heb ik het genoegen gehad met bijna alle Software AG producten te kunnen werken, langzamerhand specialiserend in ADABAS, NATURAL en PREDICT en hun sub producten. Dit op de meeste omgevingen (MVS, Z/OS, BS2000, open systems, Windows). Ik heb diverse malen gediend als consultant op het gebruik van deze producten, en heb bij diverse bedrijven de ontwikkel en productie omgevingen ontworpen. Ik heb standaards opgezet voor het gebruik van PREDICT en heb NATURAL SECURITY omgevingen neergezet.
Een keer ben ik opgeroepen als NATURAL programmering specialist bij een internationale benchmark die ADABAS/NATURAL afzette tegen DB2/IMS (helaas verloren door politieke druk van IBM...).
Over de loop van de jaren heb ik vele programmeurs bekend gemaakt met de beginselen van de 3 basis producten, en heb diverse programmeurs on-the-job opgeleid. Tevens heb ik als ADABAS-C en ADABAS-D DBA op open systems gewerkt.
Later heb ik ook als DBA voor de TAMINO XML server gewerkt, gebruik makend van JAVA en C# naast NATURAL als programmeer omgeving op deze database. In deze projecten heb ik web pagina's ontworpen en gebouwd met (D)HTML, XML, XSL en JAVASCRIPT.
In het begin van mijn carriere sprak ik vloeiend COBOL. Dit heb ik door de jaren heen nog een aantal malen kunnen gebruiken zodat dit me altijd wel bijgebleven is. Daarnaast heb ik via uitgebreide zelfstudie kennis opgebouwd van PL/1, PHP en C# maar heb dit buiten mijn thuis omgeving nooit kunnen gebruiken.

ADABAS

NATURAL

PREDICTSPOD

CONSTRUCT

NATURAL Engineer

PREDICT Application Control

COBOL XML XSL JAVA C#