Jan Wisse Automatisering BV
Werk ervaring

wat hoogtepunten

2011-... Grafische Bedrijfsfondsen
Terug bij dit pensioenfonds als Natural ontwikkelaar om te assisteren bij het overlijden van hun huidige systeem naar een dotnet gebaseerd systeem.
2006-2010 ASR Nederland (voorheen Fortis Nederland/Amersfoortse Verzekeringen)
Bouw en Technisch Ontwerp van nieuwe en bestaande systemen, onderhoud en adviseren van een groep programmeurs over gebruik van Adabas/Natural en JCL. Vrijwel vanaf het begin werd ik erkend als Natural goeroe en opgenomen in een nieuwe werkgroep adviserend over een beter gebruik van Natural. Sinds 2009 was ik tevens JCL co÷rdinator die de standaards binnen JCL gebruik controleert.
2005-2006 Grafische Bedrijfsfondsen
Bij dit pensioenfonds ben ik in dienst genomen als Natural ontwikkelaar om te assisteren in groot onderhoud van hun huidige systeem.
2003-2004 Interteam Resource Management
Via dit consultancy bureau ben ik in diverse opdrachten in totaal ca 5 maanden ingehuurd door Software AG voor het geven van cursussen, en meewerken en uitbreiden van een Java/Tamino/XML project waarvan de start lag vˇˇr de beŰindiging van mijn werkrelatie bij Software AG.
1988-2004 Vele kortstondige (van halve dag tot ca 6 maanden) zaken bij nagenoeg alle Software AG klanten, van product (gebruik) advies tot programmering en ontwerp.
1988-2004 Geven van diverse product opleidingen (Natural, Adabas, Predict, Tamino), meestal in-huis maar ook bij de client. Meestal kon bestaand materiaal gebruikt worden, maar soms was de ontwikkeling van een volledig nieuwe cursus en materiaal nodig.
2004 Bij Volker Wessel Netwerk Bouw de layout aangepast van de web front-end van een interne applicatie, gebruik makend van HTML, CSS en XSL. Tevens is hier een menu pagina gebouwd (HTML, CSS) om diverse applicaties aan te sturen. Dit fixed-price fixed-time project van een aantal dagen is ruim op tijd afgerond.
2002-2004 Teamlid en vervangend projectleider tijdens een intern XML/Java webproject (DIVA) voor de ANWB in Nederland, met hoofdverantwoordelijkheid voor de Tamino XML server en de layout van de browser interface ((D)HTML en Javascript via XSLT). In latere fases tevens uitbreiding en aanpassen van de (XML en Java) server functionaliteit. De ontwikkel omgeving was Windows 2000, met als gebruikte tools Tamino en Websphere. Er werd gebouwd voor Weblogic onder Linux.
2002, 2003 Geven van diverse presentaties (in het engels) en workshops gedurende internationale gebruikers bijeenkomsten in Nederland en Luxemburg.
2000, 2001 Teamlid en database/product adviseur tijdens een XML/Bolero/Java project voor administratie van gevaarlijke stoffen voor Philips Dit project (Fasim) werd uitgevoerd bij en in samenwerking met Origin in Eindhoven. De ontwikkel omgeving was Windows NT, met als gebruikte tools Tamino en Bolero, hoewel ook voor eenmalige zaken VB werd gebruikt. In een latere fase is door mij de gehele Bolero broncode geconverteerd naar puur Java.
1996-1998 On-the-job opleiding van een drietal Natural programmeurs tijdens een pilot project voor een groot chemieconcern (DSM) in Nederland, gevolgd door een driejarig project werkend als meewerkend voorman (zelfde drietal) tijdens een groot Adabas/Natural op Open Systems project. Dit project (KWIS Transport) werd uitgevoerd bij en in samenwerking met Origin in Eindhoven. De ontwikkelomgeving was Natural Lightstorm op Windows NT in een C/S relatie met Adabas/Natural op UNIX waar Predict en Construct gebruikt werden.
1996 Bij Nissan Europe bouwen van een data-warehouse base. Een van de verkoopafdelingen wachtte al te lang op een op te leveren mainframe systeem, en had op zeer korte termijn toch de gegevens nodig. Hier is in deze korte tijd een klein systeem gebouwd waarin de mainframe gegevens geladen werden in een Adabas D op Unix database, waarna de afdeling met query tools hun gegevens konden opvragen en statistisch bewerken. Dit systeem is in de navolgende twee jaar nog aangepast omdat het grote systeem nog steeds niet voldeed.
1995 Bij Kasbank moest de gehele IT afdeling een opleiding in Predict krijgen. Hiertoe is door mij een tailor-made cursus ontwikkeld en over enige weken aan de afdeling gepresenteerd.
1991-1995 Enige jaren (af en aan) bij een liftenfabrikant (OTIS) in Nederland. Bij deze fabrikant moest eerst hun Software AG omgeving opgezet worden op WANG/VS, waarna bestaande systemen geconverteerd moesten worden. Een van deze systemen was een groot IBM/MVS systeem waarvoor een team van Amerikaanse applicatie ontwikkelaars door mij begeleid werd. Ditzelfde systeem is later door mij overgezet naar HP/Unix. Tevens heb ik hier enige kleinere systemen nieuw gebouwd.
1993 On-the-job training van een Natural programmeur bij de Grafische Bedrijfsfondsen. Aan de hand van een klein project heb ik een beginnend Natural programmeur in enige maanden op een hoger plan gebracht.
1992 Opzetten van de Adabas/Natural omgeving voor een verkoop registratiesysteem bij NedData in Rotterdam, inwerken van de DBA en productie operators, en conversie van het uit Duitsland afkomstige systeem van Siemens BS2000 naar IBM/MVS.
1991 Teamlid (Natural specialist) in een benchmark team bij Kredietbank in Brussel (B). Gedurende een maand (met werkdagen oplopend tot 16 uur) werd in een internationaal team van Software AG specialisten een applicatie gebouwd die geldopnames uit een geldautomaat simuleerde. Tegelijkertijd bouwde IBM eenzelfde applicatie met hun producten.
1985-1988 COBOL nieuwbouw en onderhouds programmering bij de Nederlandse Credietbank (later Chase Manhattan, later Credit Lyonais).